Skip to content
vliegtuig
Naheffing brandstoftoeslag

Brandstoftoeslag: verhoging altijd verplicht betalen?

Sinds de kerosineprijzen sterk zijn gaan stijgen, heffen veel luchtvaartmaatschappijen een brandstoftoeslag (officieel: brandstofheffing) op de kale ticketprijs, die regelmatig verhoogd wordt en slechts zelden verlaagd, zo lijkt het.Als je een los vliegticket boekt, is de brandstoftoeslag verplicht in de ticketprijs inbegrepen en als je je ticket betaald hebt, heb je met latere verhogingen van toeslagen niets te maken. Bij een pakketreis ligt het anders.

Pakketreizen

Als je een vliegreis inclusief accommodatie hebt gekocht, komt het regelmatig voordat je na betaling van je reis alsnog moet bijbetalen, omdat de brandstoftoeslag (officieel: brandstofheffing) is verhoogd. Ben je verplicht dat extra bedrag te betalen, en mag je de reis alsnog kosteloos annuleren?
Voor een pakketreis, dus ticket plus accommodatie in één boeking, gelden voor boekingen bij ANVR-reisbureaus de volgende voorwaarden:

  • Als de reissom nog niet helemaal is voldaan, mag de reisorganisatie tot 20 dagen voor vertrek de verhoging van de brandstofheffing doorberekenen. Wil je de extra toeslag niet betalen, dan mag de reisorganisatie de reis binnen zeven dagen na je weigering annuleren en krijg je je geld terug. Als de reisorganisatie niet annuleert, hoef je de extra heffing niet te betalen.
    Als de brandstoftoeslag wordt verlaagd, dan moet de reisorganisatie dat verrekenen, tenzij dat in redelijkheid niet kan worden gevergd (ANVR-voorwaarden artikel 4.3).
  • Is de reissom op tijd betaald, dan mag een verhoging van de brandstoftoeslag vanaf zes weken voor vertrek niet meer worden doorberekend. Vanaf zes weken voor vertrek geldt dus een prijsgarantie.

Chartervlucht

Als je een pakketreis hebt geboekt met daarbij een chartervlucht met een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, zoals Transavia of TUI, naar een Europese bestemming of een bestemming rond de Middellandse Zee, dan hoef je niet bang te zijn voor een extra brandstofheffing, want na boeking mag een verhoging van de brandstoftoeslag dan niet meer worden doorberekend. Dus vlieg je met Transavia naar een appartement in de Algarve, dan krijg je na boeking nooit een rekening voor extra brandstofheffing (en krijg je nooit geld terug), maar vlieg je met Arkefly naar Cancún, dan gelden de bovenstaande voorwaarden en bestaat de kans op een hogere brandstofheffing na boeking.

Lijndiensten

Bij een lijndienstticket wordt een verhoging van de brandstoftoeslag doorgaans alleen doorberekend als het ticket nog niet betaald is, afhankelijk van de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Het kan in een tijd van stijgende brandstofprijzen dus lonen het ticket zo snel mogelijk te betalen.