Skip to content 
campings

Campings: van kamperen bij de boer tot glamping in luxe stacaravans en huurtenten

kamperen op Corsica

Heel wat campings zijn de laatste jaren getransformeerd in luxe vakantieparken met alle mogelijke voorzieningen. Veel kampeerders stellen zich niet meer tevreden met een hurkplee en een waslijn als perceelgrens, maar eisen met heggen afgebakende grondstukken en luxe toiletgebouwen met overal en altijd warm water. Dat vertaalt zich uiteraard in het overnachtingstarief, en als je dan in het hoogseizoen op vakantie gaat, betaal je de hoofdprijs.

Campinggidsen

Voor een gezin met twee kinderen betekent kamperen in het hoogseizoen algauw een tarief van € 50 of meer per nacht en dan mag je hopen dat de warme douche bij de prijs inbegrepen is. In de campinggidsen van de ANWB, Kosmos, ACSI en ADAC vind je beoordelingen en prijsoverzichten. In het algemeen worden in deze gidsen de wat grotere, min of meer luxe campings beoordeeld. Campinggidsen zijn te bestellen via bol.com (betalen met iDEAL of acceptgiro na levering, boven € 20 geen verzendkosten).

archies

Camping-Apps

Download via Google Play of de App Store de onvolprezen app Archies Campings op je smartphone voor een overzicht van meer dan 30.000 campings in heel Europa, inclusief kortingcampings (Campingcheque, Acsi). Op Archie's website kun je de POI's van alle campings downloaden voor gebruik in je navigatiesysteem.

Tip:

In België kan het voor fietsers lastig zijn een geschikte camping te vinden. Op Fietscampings België vind je een handig overzicht van campings waar fietsers welkom zijn.

Luxe campings

Steeds meer mensen verwachten enige luxe op een camping. Geen halfzachte luchtbedden waar je je rug op vernielt, maar goede matrassen en een keuken met voldoende voorzieningen om een maaltijd te bereiden. Kamperen moet vooral geen kreperen zijn, maar een ontspannen ervaring met het nodige comfort. Een grote aanbieder is Selectcamp.nl, dat campingvakanties op topcampings in Europa biedt. Er is keus uit drie- of viersterrencampings aan zee, bij een meertje of aan een rivier, in de buurt van een bijzondere attractie of midden in de natuur. Op de meeste campings ontbreekt een zwembad niet en voor vermaak zorgt een uitgebreid animatieprogramma (in het hoogseizoen).

hilleberg

ACSI-CampingCard

Er zijn tegenwoordig kortingskaarten verkrijgbaar waarmee je in het voorseizoen een flinke korting op het overnachtingstarief krijgt. Zo kun je met de ACSI-CampingCard  (€ 13,95 per jaar, € 9,95 bij abonnement) op meer dan 2000 campings verspreid over Europa met twee personen voor € 12, 14, 16, 18 of 20 per nacht (2019) in het laagseizoen kamperen. Elektriciteit en warme douche zijn daarbij inbegrepen. In vergelijking tot het normale tarief kan de korting soms wel € 10 per nacht bedragen.
Bedenk wel dat de campings die korting verlenen met ACSI-CampingCard vaak in mei al verrassend vol zijn.

Rustiek kamperen

Zoek je een eenvoudige camping zonder whirlpools, sauna's, uitgebreide animatie en disco, kijk dan eens in een van de gidsjes over groen, rustiek kamperen, bijvoorbeeld van Kosmos Uitgevers uitgeverij Kosmos/Z&K en de ANWB.

Kamperen bij de boer

In Nederland propageert de Stichting Vrije Recreatie het kamperen bij de boer. Voor steeds meer boeren wordt recreatie een belangrijke inkomstenbron en meestal kun je behoorlijke voorzieningen verwachten. Het donateurschap van de stichting kost € 10 euro per gezin per jaar en is vereist om op de 1800 aangesloten terreinen te kamperen. De voorzieningen zijn eenvoudig, maar elektriciteit en warme douches zijn aanwezig. Ook in het buitenland biedt de SVR kampeermogelijkheden.
Een soortgelijke organisatie is de VeKaBo, die meer dan 1600 overnachtingmogelijkheden biedt op kleine campings, in vakantieverblijven en plattelandsappartementen. Voor het kamperen op VeKaBo-terreinen is geen lidmaatschap of donateurschap vereist.
In het buitenland wordt kamperen bij de boer eveneens steeds populairder. Niet altijd gaat het daarbij om primitieve terreinen. Zo wordt in Italië het begrip agriturismo vaak gebruikt voor tamelijk luxe, prijzige kampeermogelijkheden op het platteland.