Skip to content 
benzinestation
Minder betalen voor benzine, diesel en lpg

Goedkoper tanken in Europa

tankstation

De prijzen van benzine, diesel  en lpg verschillen in de Europese landen aanzienlijk. Dat wordt vooral veroorzaakt door de grote verschillen in accijnsheffing. Sinds de brandstofprijzen in 2022 ongekend begonnen te stijgen, hebben diverse landen de accijnzen verlaagd, maar inmiddels zijn de kortingen op de accijns in de meeste landen vervallen. Nederland behoort daardoor weer tot de de koplopers in de brandstofprijzen.. Afgezien daarvan zijn er grote prijsverschillen al naar gelang de plaats waar je tankt. Langs de autosnelwegen betaal je in vrijwel elk land de hoofdprijs. Om de brandstofrekening te beperken, is het nuttig te weten waar je in Europa relatief goedkope tankstations kunt vinden. Zo kun je in een vakantie tientallen euro's besparen, waar je dan veel leukere dingen mee kunt doen dan de kas van de overheid en de oliemaatschappijen spekken.

Actuele brandstofprijzen

De volgende overzichten geven een beeld van actuele brandstofprijzen in Europa; meestal worden de tankstations langs snelwegen als leidraad genomen, dus je kunt vaak goedkoper uit zijn.

Goedkoper tanken – overzicht per land

Zoals gezegd is de brandstof op de autosnelweg meestal (veel) duurder dan langs andere wegen. Dat geldt onder meer in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Op enkele honderden meters van tol- en snelwegen bevinden zich vaak goedkope pompen waar je vaak ook nog eens veel minder lang hoeft te wachten tot er een pomp vrijkomt. Hier volgen wat tips om in diverse Europese landen goedkoper te tanken.

Frankrijk

snelweg

In Frankrijk zijn de goedkope tankstations vaak te vinden bij de grote supermarkten, de hypermarchës, die meestal bewegwijzerd zijn als centre commercial. Bekende ketens zijn LeClerc, Carrefour en Auchan. De tankstations bij deze Franse supermarkten zijn buiten de openingstijden van de supermarkt vaak onbemand en dan kun je er niet met contant geld betalen. Betaal je met een bankpasje, dan wordt er vaak een borg afgeschreven (gereserveerd) van €150 tot € 200, deze borg wordt binnen enkele dagen verrekend met het bedrag aan getankte benzine (zonder rentekosten). Dit komt ook buiten Frankrijk voor.
LPG is in Frankrijk redelijk goed verkrijgbaar, zoals blijkt uit dit LPG-overzicht met kaart; om te kunnen tanken is een verloopnippel nodig, die bij de ANWB verkrijgbaar is. 

Duitsland

Op korte afstand van de Autobahn vind je in Duitsland meestal een tankstation met veel goedkopere autobrandstof. Ook zijn de wachttijden er korter, zeker in de drukke vakantieperiode. De Duitse automobilistenclub ADAC heeft een overzicht waar je het goedkoopst tankt; vul eerst een plaatsnaam in.

Tip: tanken bij Autohof

Ook bij een Autohof, een groot parkeerterrein vlak bij een Autobahn-afrit met voorzieningen voor vrachtwagens, kun je goedkoper tanken. De prijzen liggen algauw 20 tot 30 cent lager voor een liter benzine of diesel. Een Autohof (overzicht) is vanaf de snelweg altijd bewegwijzerd en ligt hoogstens op enkele honderden meters na de afslag. Je verliest dus vrijwel geen tijd in vergelijking met tanken op de Autobahn.

Tip: goedkope tankstations

Bij Clever Tanken kun je een Duitse postcode intikken, waarna je een overzicht krijgt van de prijzen bij de tankstations in de omgeving. Handig als je naar Duitsland op vakantie gaat.

Luxemburg

Tanken in Luxemburg is nog steeds goedkoper dan in de omringende landen, maar het verschil wordt kleiner. De prijzen zijn bij alle Luxemburgse tankstations vrijwel gelijk; TotalEnergies Luxemburg geeft een goede indicatie van de actuele prijzen.

Tip!

Vanuit Nederland of België zijn de tankstations langs de snelwegen A6 (Capellen) en A3 (Berchem) het gunstigst gelegen, maar in het vakantieseizoen moet je soms lang wachten op je beurt. Wil je deze tankstations vermijden, neem dan vanuit België komend op de A6/E25 de afslag 'Luxembourg Centre' (nr. 4), volg deze route (N6, route d'Arlon) een paar honderd meter richting stad en je vindt een tankstation (Esso, Route d'Arlon 12, Strassen). Verderop zit een Shell-tankstation (Route d'Arlon 261, Luxemburg). Je kunt ook na de stad Luxemburg richting Frankrijk op de A3/E25 de afslag Bettembourg (nr. 2) nemen; op 2 km van de afrit zijn twee grote tankstations, vlak voor de plaats Bettembourg (Q8, Route de Luxembourg 150, Bettembourg, en Aral, Route de Luxembourg 69, Bettembourg,). Bij deze tankstations kun je ook goedkoop tabakswaren en drank inslaan.

Files op de Luxemburgse A3 richting België en de A6 richting Metz kunnen een hoop tijd kosten. Een alternatief is om vanaf de E25 (B) dan wel Metz-Thionville (F) via de Franse A31/N52 over Longwy (F) te rijden, je kunt dan toch eventueel in Luxemburg tanken (zie kaartje).

Spanje

Ben je op reis naar Spanje, is het goed te weten dat benzine en diesel in Spanje altijd veel goedkoper zijn dan in Frankrijk. Op de Canarische Eilanden is de benzine nog goedkoper, omdat daar geen accijns wordt geheven. Dus als je daar een auto huurt, hoef je je over de brandstofrekening niet al te veel zorgen te maken.

Zwitserland

In Zwitserland was de diesel en de benzine van oudsher goedkoper dan in Nederland, Italië en Duitsland, maar sinds de enorme waardestijging van de Zwitserse frank (zo'n 15%) tegenover de euro is dat niet meer het geval. Bij wijzigende valutakoersen kan dit natuurlijk weer veranderen. Langs de Zwitserse snelwegen liggen de prijzen meestal fors hoger dan op andere locaties. Dit scheelt circa € 0,10 per liter. Bij de Raststätte Gotthard langs de A2 tussen Basel en Chiasso ligt de brandstofprijs vaak zelfs € 0,25 hoger. Vermijd dit tankstation als je portemonnee je lief is. Ben je op doorreis, tank dan zo mogelijk in Frankrijk of Italië. Je kunt in Zwitserland bij vrijwel alle tankstations ook met euro's betalen. Reken wel op een slechtere omrekenkoers voor de Zwitserse frank dan bij de bank; pinnen of met creditcard betalen is voordeliger.

LPG: In Zwitserland zijn maar weinig tankstations waar LPG verkrijgbaar is, zoals blijkt uit dit LPG-overzicht. Ook zijn veel stations op zondag gesloten, behalve op de snelwegen.

Italië

In Italië heb je bij veel benzinestations de keuze tussen zelf tanken ("fai da te" of "self service") of de tank door de bediende te laten vullen ("servito"). Dat laatste is meestal aanzienlijk duurder, je betaalt 20 tot 30 cent meer per liter. Wil je zelf tanken, kies dan meteen de juiste pomp. Tank je toch zelf bij een "servito"-pomp, dan moet je nog steeds het hogere bedrag betalen! Vaker dan in andere landen stuit met een bankpas of creditcard betalen in bij tankstations in Italië op problemen, zeker in kleinere plaatsen in het zuiden. Het is handig de nodige contanten op zak te hebben.