Skip to content 
vakantie
Bespaar geld op reis

Goedkoop op vakantie: tips voor de budgettoerist

Vakantie vieren kan duur zijn. Voor sommigen zal dat geen probleem zijn, maar wie wat zuiniger moet zijn met de centjes, schrikt behoorlijk als hij tien euro's mag aftikken voor een biertje op een terras in Parijs. Toch hoef je als toerist met een kleine beurs niet al te veel concessies aan je vakantiegenot te doen, mits je een beetje slim te werk gaat. We geven een aantal tips om met een beperkt budget toch van een onbeperkt vakantiegevoel te genieten.

Reisdoel

Sommige landen zijn goedkoper dan andere, maar hoofdsteden zijn altijd relatief duur als het om toeristische voorzieningen gaan, met name de hotels. Maar waarom zou je per se voor de hoofdstad kiezen? Er zijn in Europa talloze steden die een trip waard zijn en waar het prijsniveau voor de toerist veel vriendelijker is. Kijk dus verder dan Parijs, Rome of Londen voor een stedentrip en denk eens aan de volgende steden voor een verblijf in een lang weekend:

  • Niet Parijs maar Straatsburg, Lille of Lyon
  • Niet Barcelona maar Valencia
  • Niet Rome maar Bologna, Assisi of Siena
  • Niet Venetië maar Padua (en dan een dagje met de trein pendelen)

Onderdak

  • Hotels in het centrum zijn vaak een stuk duurder dan die in de periferie. Als je een hotel of appartement in een buitenwijk, maar dicht bij een metrohalte kiest, ben je veel goedkoper uit of kun je voor hetzelfde geld een luxe kamer nemen.
  • Vergelijk diverse reserveringssites als je een hotel boekt. Je kunt soms honderden euro's besparen door een zelfde hotel op diverse sites te bekijken, zoals Booking.com of Expedia. Probeer ook eigen website van het hotel, want soms zijn er speciale aanbiedingen die nog goedkoper zijn.
tram in Lissabon

Openbaar vervoer

In veel steden worden combinatietickets voor het openbaar vervoer en musea verkocht, waarbij je een aantal dagen vrij mag reizen en gratis of met korting musea in mag. Voorbeelden zijn de Lisboa Card en Paris Visite. Maar vaak zijn deze kaarten alleen voordelig als je heel veel met metro of bus reist en enkele musea per dag bezoekt. Het kan goedkoper zijn een OV-abonnement te kopen dat voor de inwoners zelf bedoeld is, zoals de carte orange in Parijs, die recht geeft op een week gebruik van het openbaar vervoer in Parijs.

Forel in Spanje

Eten en drinken

Restaurants en terrasjes nemen vaak een flinke hap uit het vakantiebudget. In Spanje, Frankrijk en Italië kun je in veel restaurants een voordelig lunchmenu krijgen, voor een fractie van de prijs van een diner. De inwoners maken daar zelf ook op grote schaal gebruik  van, dus denk niet dat de kwaliteit dan minder is. In een land als Spanje is dat eerder omgekeerd. 's Middags is de hoofdmaaltijd, 's avonds wordt de maag gevuld met tapas in de kroeg en soms een zeer laat diner (vanaf 22 uur) in een restaurant.
In Italië kun je in elke levensmiddelenwinkel broodjes laten beleggen voor een heerlijke lunch.

Nog een paar maaltijdtips:
  • In Frankrijk zijn restaurants verplicht gratis een karaf kraanwater aan te bieden; je hoeft dus niet per se duur flessenwater te bestellen.
  • Kies een hotel met een goed ontbijtbuffet. Niet om broodjes te jatten, maar omdat je na een copieus ontbijt nauwelijks meer hoeft te lunchen, als je tenminste een enigszins bescheiden eetlust hebt.

Meer bespaartips

  • Reisgidsen en kaarten: in veel landen kun je bij de VVV zulke goede folders en plattegronden krijgen, dat een reisgids overbodig is. Vooral in Frankrijk is het Office de Tourisme vaak gul met prima foldermateriaal.
  • In diverse steden zijn musea één dag per week of maand gratis of goedkoper. In Madrid is het Reina Sofia (met de Guerníca van Picasso) bijvoorbeeld op zondag en doordeweekse avonden van 18 tot 21 uur gratis en het Louvre in Parijs is van op de eerste zaterdag van de maand 's avonds gratis (normale prijs € 15). Ook in Brussel en München hebben sommige musea dagen met gratis toegang.