Skip to content 
fietsreizen
Tips voor een geslaagde fietsreis
Comacchio
Fietsen in Comacchio, Po-delta

Fietsvakantie: op reis met de fiets

Veel mensen zien de fiets als een handig vervoermiddel om boodschappen te doen of hoogstens naar het werk te rijden, maar ze peinzen er niet over om met een bepakte fiets op vakantie te gaan. Dat lijkt voor hen een loodzware expeditie, alleen geschikt voor supersportieve types. En zeker, als je een dag tegenwind hebt of in de heuvels fietst, moet je wel eens afzien, maar daar staat een ultieme vrijheid tegenover. Het geheim is: langzaam opbouwen, dan komt de fietsconditie vanzelf.

paard
Ontmoeting met paardje op Sri Lanka

Vrij reizen met de fiets

Als vakantievierende fietstoerist bepaal je je eigen tempo. Je kunt op elk gewenst moment afstappen om een foto te nemen of gewoon van het uitzicht te genieten, hobbelt vrijelijk door steden of over bospaadjes en hoeft niet moeizaam op zoek naar een parkeerplaats om een brood te kopen in een drukke winkelstraat.

fiets
Met de fiets op de boot, Thailand

Mocht je pech krijgen, ziek worden of in tijdnood raken, dan is er meestal wel een oplossing te vinden om je fiets te vervoeren. Vooral in de meer exotische landen is het vaak geen probleem de fiets op het dak van de bus te stouwen of in een prauw mee te nemen. Toen tijdens een fietstocht op Sri Lanka de ketting van een fiets vastsloeg terwijl het al donker begon te worden en het ook nog regende, stopte er binnen een paar minuten een particulier busje om de fietsen in te laden en ons naar een hotel te brengen, uiteraard tegen een gepaste vergoeding. Ook hebben we tijdens beklimmingen van flinke hellingen al vaak meegemaakt dat passerende busjes en pick-ups een lift aanboden, maar dat hebben we tot nu toe altijd categorisch geweigerd. Dan hoeven we verder ook niet na te denken over zulke aanbiedingen.

De eerste fietsvakantie

Met de fiets reizen biedt tal van voordelen, nog afgezien van de gezonde lichaamsbeweging, maar hoe pak je dat nou het beste aan, zo'n fietsvakantie? Wat voor fiets kies je en wat moet je allemaal meenemen? Hieronder geven we een aantal tips voor de beginnende vakantiefietser.

De vakantiefiets

Fietsen zijn er in alle soorten en maten, en het valt niet altijd mee de fiets te vinden die het best overeenkomt met je wensen. Als je alleen over West-Europees asfalt gaat fietsen, worden er andere eisen aan de fiets gesteld dan wanneer je de Karakoram Highway gaat bedwingen.
Één ding is zeker: voor een geslaagde fietsvakantie is het echt niet noodzakelijk een fiets van € 2000 of meer te kopen. Een eenvoudige Gazelle of Batavus van € 800 met een simpele Shimano Alivio-groep is zonder meer geschikt voor fietsvakanties.

fiets
Gazelle Puerto trekking hybride, 2005

De hiernaast afgebeelde Gazelle Puerto deed meer dan tien jaar dienst over de hele wereld, zowel op onverharde wegen in Indonesië als op zoevend asfalt in Italië.
Bedenk wel dat hoe zwaarder de fiets beladen wordt (fietser en bagage), hoe robuuster de onderdelen moeten zijn. Als je 100 kg weegt en 30 kg bagage meeneemt, is het beslist raadzaam een fiets met stevige wielen aan te schaffen.

Santos Travelmaster 2.6 aluDe Santos Travelmaster is dan van de vele goede opties; kies liefst voor een fiets die je naar eigen wens kunt laten opbouwen.
Naast de juiste versnellingen (met de tandwielcombinatie 42-32-22 voor en 11-32 of zelfs 11-34 achter kom je vrijwel elke helling op) is de juiste maat van de fiets essentieel. Een te grote of te kleine fiets leidt al snel tot ernstige knie- of rugklachten en dan is de fietsvakantie snel voorbij. De juiste maat van de fiets kun je berekenen aan de hand van je beenlengte. Of gebruik deze uitgebreidere maatbepaling (in het Engels).

Proefrit

Maak vooral een proefrit op enkele fietsen als je een nieuwe vakantiefiets koopt. Een trekkingmodel ("hybride") met 28-inchwielen stuurt en rijdt heel anders dan een mountainbike met 26- of 29-inchwielen, en tussen de diverse trekkingfietsen zit ook weer veel verschil in weggedrag. De ene fiets kan heel comfortabel en zelf "lui" overkomen (de Snelfiets hierboven bijvoorbeeld) en daarmee perfect zijn voor het afleggen van grote afstanden, terwijl een andere fiets nerveus en heel direct stuurt en meer geschikt is voor onverharde paden.

Tips voor de fietsaanschaf

  • Op veel 28-inch wielen kun je 42-mm-banden monteren. Vooral in landen met veel hobbelige wegen, zoals Turkije (grof asfalt)en Portugal (kinderkopjes), scheelt dat een hoop in rijcomfort in vergelijking met 32- of 37 mm-banden. Door deze simpele aanpassing rijd je opeens veel comfortabeler op je fiets.
  • Hippe kleuren zijn leuk, maar een zwarte of grijze fiets trekt minder de aandacht van het dievengilde.
  • Nieuwe fietsen lijken nog altijd vaste prijzen te hebben bij de fietsenmakers ("adviesprijs"), maar je hoeft meestal niet veel moeite te doen om 10 procent korting op die adviesprijs te krijgen.
  • Kijk ook eens bij Marktplaats.nl voor een goede tweedehands fiets. Er worden nogal wat vakantiefietsen aangeboden door mensen die al bij de eerste fietstocht tot de ontdekking kwamen dat ze toch liever met de bus of de auto reisden...
steile helling

Bagage op de fiets

Alles wat je thuislaat, is meegenomen. Sommige fietsers lijkt het niet te kunnen schelen wat ze allemaal meesjouwen, maar voor de meeste vakantiefietsers zal het wel degelijk uitmaken in fietsplezier of ze met 12 of met 20 kg rondrijden. Onze ervaring is dat als met zijn tweeën reist, alle bagage in twee achtertassen en een stuurtas per persoon past (met een eventuele tent op de achterdrager). In de stuurtassen gaan het fototoestel, telefoon, verrekijker, portefeuille, portemonnee, fietsgereedschap en kaarten (bovenop), kortom alle waardevolle spullen, die je gemakkelijk kunt meenemen bij een bezoek aan attractie of supermarkt. Fietsenwinkel De Vakantiefietser heeft een uitgebreide paklijst (pdf) gemaakt, die als leidraad kan dienen.
Reis je in je eentje, dan zijn lowriders (bagagedrager vóór) wellicht noodzakelijk, al zijn er ook solofietsers die gezien hun bescheiden paklijst aan twee achtertassen genoeg hebben.

Achtertassen OrtliebZoek je stevige fietstassen, heb je de keuze uit drie merken die goed verkrijgbaar zijn: Ortlieb, Vaude en Agu. Het Duitse merk Ortlieb staat bekend om zijn degelijke kwaliteit en waterdichtheid, en veel wereldfietsers geven aan dit merk de voorkeur. Met Ortlieb-tassen kun je bij normaal gebruik zeker tien jaar vooruit. Een set van twee achtertassen kost circa € 135 en is onder meer te bestellen bij Fietsvakantiewinkel.nl .