Skip to content 
auto
Onbegrensd genieten

Met de auto op vakantie: tips voor een Europese roadtrip

bergen

Vakantie staat voor vrijheid, en wat biedt meer vrijheid dan er in je eigen auto op uit trekken, onbekende verten tegemoet? Bij zo'n idee voor een roadtrip komen algauw beelden naar boven van eindeloze asfaltlinten door verlaten landschappen in de Verenigde Staten, maar ook in Europese streken als het binnenland van Spanje of in Scandinavië kun je dat gevoel van ultieme vrijheid beleven. Een belangrijke tip vóór vertrek: laat je auto vooraf door de garage nakijken; veel garages verrichten een zomerinspectie voor een gering bedrag. Zorg vooral ook voor een goede autoverzekering met pechhulp in het buitenland. Dat scheelt een hoop mogelijke kopzorgen.

Route

Het kan nog best lastig zijn een geschikte route voor je roadtrip uit te stippelen; elke afslag kan naar schitterende landschappen voeren, maar ook naar rommelige industriegebieden of saaie vlaktes. Om keuzestress te vermijden is het een goed idee je roadtrip een thema mee te geven. Dan kom je ook nog eens in gebieden of bij bezienswaardigheden die niet zo voor de hand liggen. We geven hieronder een paar voorbeelden van thematische autoroutes.

Spanje

camino

Een vanzelfsprekende bestemming voor een roadtrip is Spanje, een land met een eindeloze variatie aan landschappen en een prima wegennet. Een groot voordeel is dat er buiten de grote steden gewoonlijk weinig verkeer is; van files zul je niet snel last hebben, en soms vraag je je zelfs af of je niet per ongeluk op een afgesloten weg rijdt, zo weinig andere weggebruikers kom je tegen. Als thema kun je bijvoorbeeld kiezen voor de middeleeuwse pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
camino Deze voert langs interessante plaatsen vol culturele hoogtepunten, zoals Pamplona, Burgos en Leon, en biedt afwisselende landschappen, van de wijnbouw in de Rioja tot de groene bossen van Galicië. Steeds kun je kiezen voor doorgaande wegen of stille weggetjes, die tot een laag tempo nopen.
Minder bekend maar eveneens interessant is de route van El Cid, die van Burgos naar Valencia aan de Middellandse Zee voert, door een grotendeels leeg, imposant landschap waar je zeker het echte roadtripgevoel zult beleven.

Italië

Weinig landen zijn zo rijk aan kunstschatten als Italië. En overal in het land tref je resten uit het roemruchte Romeinse verleden aan, die ook een mooi thema voor een roadtrip kunnen zijn: van de Etruskische graven in Toscane en Lazio naar Rome en Napels, waar de antieke stadjes Pompeii en Herculaneum, beide verzwolgen door een uitbarsting van de Vesuvius, de niet te missen attracties zijn. Vandaar kun je koers zetten naar Sicilië met schitterende Griekse tempels en de wereldberoemde mozaïeken van Piazza Armerina (Villa Romana del Casale). Op de terugweg kun je langs de Adriatische kust rijden of vanuit Palermo de ferry naar Genua in Noord-Italië nemen, een ontspannen alternatief.
Opgelet: in vrijwel alle Italiaanse steden is de toegang tot het centrum voor auto's sterk beperkt. Deze ZTL-zones worden met borden aangegeven, maar zijn vaak onbegrijpelijk voor buitenlanders. De boetes zijn hoog, dus let goed op voordat je zo'n zone binnenrijdt. Ligt je hotel binnen een ZTL-zone, informeer dan vooraf bij de receptie naar de mogelijkheden van tijdelijke toegang.

De Balkan en Griekenland

Wil je echt het avontuur opzoeken, kies dan eens voor een trip door de Balkan richting Noord-Griekenland. In Kroatië, Bosnië Herzegovina, Servië, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Albanië vind je volop uitdagende routes, soms ook onverhard, door prachtige berggebieden waar slechts zelden toeristen komen. Een goede voorbereiding is hier belangrijk, want bij autopech of ander malheur ben je in deze streken vooral op jezelf aangewezen. Interessante Routevoorstellen vind je bijvoorbeeld op ikreis.net.