vliegtuig

Traveltips


cruiseschip

Tolwegen en tolgelden in Europa

tolpoort-frankrijkTolgelden kunnen een aardige hap uit het reisbudget wegnemen. Een retourtje met de auto naar Zuid-Frankrijk vanuit Nederland komt algauw op zo'n 120 euro aan tol(zonder caravan), maar tolwegen zijn relatief rustig en verkeren vrijwel altijd in prima staat, zodat je flink kunt opschieten. Wel is tanken langs de tolwegen en autosnelwegen vrijwel overal flink duurder is dan elders. Kijk daarom ook op onze pagina met tips om op autovakantie in Europa in de buurt van de snelweg goedkoper te tanken.


Direct naar toltarieven:
Frankrijk Zwitserland Denemarken Portugal
Spanje Hongarije Tsjechië Slowakije
Italië Slovenië Nederland België
Oostenrijk</<td> Zweden Kroatië


autorouteTolwegen mijden

Wil je de tolwegen mijden, stel dan je navigatiesysteem daarop in of volg niet de borden Péage (Frankrijk; volg par RN), Pedaggio (Italië) of Peaje (Spanje). Bedenk wel dat veel tolvrije wegen in Frankrijk en Italiëe die een alternatief voor de tolweg vormen door zwaar vrachtverkeer geplaagd worden en enorm druk zijn. Van ontspannen rijden of opschieten is dan geen sprake. Sommige autosnelwegen in Frankrijk (kaartje met tolvrije autoroutes in grijs), Spanje (autovias) en Zuid-Italië zijn overigens tolvrij. Op de Europese routekaarten van de ANWB (gratis voor leden) staan deze aangegeven.


Toltarieven

Frankrijk

Tolbrug MillauHet tolgeld voor enkele bekende Franse vakantieroutes bedraagt per mei 2014 voor een personenauto:

  • Amsterdam - Bordeaux: € 70,50 (met caravan € 108,30).
  • Amsterdam - Lyon (via Luxemburg): € 30,10 (met caravan € 47,00).
  • Amsterdam - Clermont-Ferrand (via Parijs): € 52,60 (met caravan € 80,80)
  • Amsterdam - Nice (Autoroute du Soleil, via Luxemburg en Lyon): € 71,80 (met caravan € 111,70).
  • Amsterdam - Nice (via Duitsland, Zwitserland en Italië): € 67,40 (Vignet Zwitserland (€ 33) en tol Italië; (€ 34,40), met caravan € 120).
  • Amsterdam - Perpignan: 68,80 (via Luxemburg en Autoroute du Soleil; met caravan € 107,50); via Parijs en tolbrug Millau (A71/A75) € 67,80 (met caravan € 104,10).

Er zijn diverse tolmaatschappijen in Frankrijk. Op de centrale website kun je het tolgeld voor de Franse autoroute opvragen. Er is ook een overzichtelijke tabel en kaart met Franse toltarieven (pdf).

Tip!

Veiligheidshesjes en ademtester: Zorg dat je reflecterende veiligheidshesjes in de auto hebt, die in veel vakantielanden verplicht zijn. In Frankrijk is ook het bezit van een ademtester voor alle bestuurders verplicht, maar sinds februari 2013 krijg je geen boete meer als de éthylotest ontbreekt.

Tip!

Met een online routeplanner kun je de kosten van de tolwegen tevoren calculeren.
Viamichelin geeft behalve de snelste of kortste reisroute ook het te betalen tolbedrag (zonder of met caravan) en de exacte locaties waar de tol betaald moet worden. Deze Michelin-routeplanner geeft daarnaast voor Frankrijk ook de wegwerkzaamheden aan. Omdat het in Frankrijk inmiddels verboden is de exacte locaties van flitspalen te geven, geeft de Michelin-routeplanner alleen nog de zones aan waar vaste flitspalen staan, over een lengte van 4 km op snelwegen, 2 km buiten de bebouwde kom en 500 meter binnen de bebouwde kom.Spanje

Spanje heeft twee soorten snelwegen: de autopistas (AP-nummering, (klikbare snelwegenkaart)), waarvoor je tol moet betalen, en de autovías (A-nummering), die tolvrij zijn. De autovías zijn drukker en bochtiger dan de autopistas, maar de maximumsnelheid is met 120 km/u gelijk. Langs de Spaanse oostkust vormt de autovía tussen Barcelona en Alicante vaak een vrijwel even snel, gratis alternatief voor de dure tolweg. Het tolgeld voor enkele bekende vakantieroutes bedraagt per mei 2014 voor een personenauto:

  • Amsterdam - Barcelona (via Antwerpen, Lille en Parijs): € 85,75 (met caravan € 123,65).
  • Amsterdam - Barcelona (via Luxemburg en Lyon): € 87,50 (met caravan € 125,90).

Zie voor toltarieven ook de site autopistas.com.

Italië

De toltarieven in Italië zijn de laatste jaren flink gestegen. Het tolgeld voor enkele bekende vakantieroutes bedraagt per mei 2014 voor een personenauto:

  • Amsterdam - Venetië: € 26,20/€ 35,10 met caravan (via Oostenrijk, excl. vignet Oostenrijk, € 24,20 voor 2 maanden)
  • Amsterdam - Florence: € 27,20/€ 36,10 met caravan (via Zwitserland, excl. vignet Zwitserland, € 33 voor 2014 (€ 66 met caravan).

Zie voor toltarieven ook de officiële site van de Italiaanse tolmaatschappijen.

TIP!

imageimageBetalen van tolgeld gaat in Frankrijk, Italië en Spanje razendsnel en makkelijk met een creditcard; in Frankrijk kies je de rijstrook met het bord CB (Cartes Bancaires) of de symbolen boven (2) of (3) op de afbeelding hiernaast. De tolpoorten met het symbool CB hebben betaalautomaten en hier kun je alleen terecht als de auto en eventuele aanhanger lager dan 2 meter zijn (klasse 1). Met een caravan kun je niet onder deze poorten door omdat de automaat het hogere tarief niet kan berekenen.
In Italië kies je de blauwe rijstroken met Carte/ Viacard, in Spanje die met het bord Vias Automáticas, voorzien van een creditcardsymbool. Je stopt eerst de kaart in de gleuf die je aan het begin van het traject uit de automaat hebt gehaald en vervolgens de creditcard, die vrijwel meteen weer tevoorschijn komt. Je kunt meteen doorrijden. tolstation ItaliëDe rijen bij deze automatische poorten zijn vrijwel altijd veel korter dan bij de bemande poorten.

Let op: betalen met een pinpas (bankpas met alleen het Maestro-logo) is bij de tolstations in Frankrijk niet mogelijk, alleen met een creditcard (Visa card of Mastercard) of contant! In Italië hebben veel (maar niet alle!) tolstations nu ook het Maestro-logo, zodat betalen met pinpas daar mogelijk is. Je hoeft alleen de bankpas in de gleuf te steken en geen pincode in te toetsen.


Portugal

Zie voor toltarieven de officiële site van de Portugese tolmaatschappij Brisa. Op de tolwegen van deze maatschappij kun je met een creditcard betalen. Op andere tolwegen kun je vaak alleen elektronisch betalen, via een buitengewoon ingewikkeld systeem. Zie voor meer informatie de Portugalpagina van de ANWB.

Zwitserland

vignet zwitserlandIn Zwitserland is voor de snelwegen een vignet verplicht. Zo'n Autobahnvignet voor de Zwitserse autosnelwegen (Nationalstrassen) kost 40 CHF of € 40 (vanaf 1 februari 2015), te betalen voor elke motor, auto, caravan of aanhanger (!). Het vignet voor 2015 is geldig van 1 december 2014 t/m 31 januari 2016 en is verkrijgbaar bij de ANWB (voor €42,95), aan de Zwitserse grens en in Zwitserland bij tankstations en postkantoren. Boete bij overtreding: 200 CHF en de kosten van een vignet. De boete voor een frauduleus opgeplakt vignet is nog hoger.

Tip:

vignette-plaatsKoop het Zwitserse vignet bij een tankstation in Zuid-Duitsland, dat kost ca. € 1 meer maar kan wachttijd aan de grens schelen.
Voor autotunnels in Zwitserland hoef je geen aparte tol te betalen, behalve voor de grote St.-Bernardtunnel op de grens met Italië (30 CHF of € 28, met caravan of camper 46 CHF of € 43, motor € 16 of 17 CHF; er zijn ook 20% goedkopere retourtickets die 1 maand geldig zijn).

Bergpassen

Een overzicht van open en gesloten bergpassen in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië staat op Alpenpässe.co.
Vignet Oostenrijk

Oostenrijk

Ook Oostenrijk kent tol voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen). Daarvoor is een Autobahnvignet nodig, in Nederland te verkrijgen bij de ANWB en verder aan de grens en bij benzinestations in en rond Oostenrijk. Er is een weekvignet (10 achtereenvolgende dagen) van € 8,70, een 2-maandenvignet van € 25,30 en een jaarvignet van € 84,40 (geldig van december 2014 tot en met januari 2016). Voor een aanhangwagen of caravan betaal je niet extra, motoren betalen € 5, € 12,70 en € 33,60.
De boete bij het ontbreken van een vignet bedraagt minimaal € 120 ("Ersatzmaut"), maar kan ook veel hoger uitvallen als je niet ter plekke kunt betalen, van € 300 tot € 3000. Behalve het vignet kent Oostenrijk nog tolheffing voor een aantal tunnels en bergtrajecten. Zo kost de Brenner-Autobahn voor een personenauto € 8,50, de Tauernautobahn met de Tauerntunnel en Katschbergtunnel € 10 (per enkele reis en de toeristisch interessante Großglocknerstraße € 33 (voor een hele dag). Een vignet is voor deze bijzondere trajecten niet vereist.


Tsjechië

Tsjechië vignet snelwegenIn Tsjechië is voor de meeste snelwegen een vignet nodig, dat verkrijgbaar is aan de grens en bij grote tankstations. Voor personenauto's (inclusief aanhanger) is het tarief voor 7 dagen: CKZ 310 (circa € 11), voor 1 maand CKZ 440 (circa € 16) en voor 1 jaar CKZ 1500 (circa € 54). De jaarstickers voor 2015 zijn tot 31 januari 2016 geldig. Motoren zijn vrijgesteld van de tolverplichting.


Slowakije

tol-slowakijeVoor een aantal snelwegtrajecten is in Slowakije een vignet verplicht. Voor 10 dagen kost dat € 10, voor 1 maand € 14 en voor 1 jaar € 50. De vignetten zijn te koop aan de grens en bij benzinestations.


Hongarije

In Hongarije is voor vrijwel alle autosnelwegen en enkele andere wegen een tolvignet noodzakelijk. Het voorruit-vignet is afgeschaft, je moet nu aan de grens of bij een benzinestation een "e-vignet" aanschaffen. Dat houdt in dat je tegen betaling van het toltarief je autokenteken in het tolregistratiesysteem laat invoeren — je krijgt daarvan alleen een betalingsbewijs. De controle op de snelwegen vindt automatisch plaats, aan de hand van de in het systeem ingevoerde kentekens. Een vignet voor 4 dagen kost circa € 4,40 tot € 5,70 ('s zomers), voor 10 dagen € 9,50 en voor een maand circa € 15,75 euro. Als je zonder registratie op de snelweg rijdt, kan de boete ruim € 400 bedragen.

Slovenië

tol-slovenieIn Slovenië is voor auto's tot 3,5 ton een vignet verplicht voor de snelwegen. Dit is in de plaats van de tolheffing gekomen. Voor zwaardere auto's blijft de tol voorlopig bestaan. Er zijn vignetten voor een week (€ 15 voor personenauto's met of zonder aanhanger, € 7,50 voor motoren), een maand (€ 30) en een kalenderjaar (€ 110/motoren € 47,50) te koop. De vignetten zijn te koop bij de tolstations, supermarkten en benzinestations in Slovenië en bij benzinestations in de buurlanden (grensstreek).. Het vignet is niet geldig in de Karawankentunnel (grens Oostenrijk-Slovenië). Hiervoor betaal je nog eens € 6,50 met of zonder caravan.
Let op: Veel Nederlanders rijden maar een klein stukje over de Sloveense snelweg van Triëst naar Koper in Istrië, op weg naar Kroatië. Ook daar is een vignet noodzakelijk, en er wordt intensief gecontroleerd. Wil je deze snelweg mijden, rijd dan via het Italiaanse Muggia over de kustweg naar Koper. Wie in Slovenië op de snelweg betrapt wordt zonder vignet, betaalt minimaal € 300 boete.

Kroatië

In Kroatië betaal je tol op de autosnelwegen. Bij de tolpoorten kun je met kuna, euro of creditcard betalen. Enkele tarieven (zie ook bij de Kroatische tolmaatschappij):
A7 Rijeka-Rupa: 8 kn (15 met caravan)
Umag - Pula (Istrië): 37 kn (58 met caravan)
Tunnel Ucka: 28 kn (40 met caravan)

Nederland

Nederland kent twee toltunnels: de Kiltunnel bij Dordrecht (personenauto € 2,00, (alleen contant!) met telecard € 1,45, doorrijhoogte >2,4 m €5) en de Westerscheldetunnel, met een tarief van € 5 voor personenauto's en kleine campers (met elektronische t-tag € 3,80). Auto;s met caravan en campers lager dan 3 m en langer dan 6 m betalen € 7,45 (€ 5,70 met t-tag). Campers hoger dan 3 m betalen €18,20 (€ 13,90 met t-tag).
Betalen voor de Westerscheldetunnel kan contant, met creditcard, pinpas of chipknip.

België

België kent één toltunnel, de Liefkenshoektunnel in Antwerpen. het tarief bedraagt voor een personenauto € 4.95 als je met een creditcard (géén pinpas) in de automatische laan (blauwe pijl) betaalt en € 6 als je contant betaalt. Voor een voertuig dat hoger is dan 2,75 meter (sommige campers!) betaal je € 17,60 respectievelijk € 19 per enkele reis. De Liefkenshoektunnel kan een alternatief zijn bij grote drukte op de Antwerpse ring, bijvoorbeeld als er een file voor de gratis Kennedytunnel staat.

Tip:

Vanuit Breda (E17) sturen de borden je richting Brugge door de Liefkenshoektunnel, waarna je de E34 moet volgen, die slechts gedeeltelijk autosnelweg is; meestal is het sneller (en goedkoper) om de E17 richting Gent door de tolvrije Kennedytunnel te kiezen. Bij grote verkeersproblemen kan de Liefkenshoektunnel gratis zijn; dat wordt dan op de informatieborden aangekondigd.


Denemarken/ Zweden

In Denemarken betaal je tol voor de Storebaelt-Brug, die de eilanden Fünen en Seeland met elkaar verbindt in de route naar Kopenhagen. Het tarief bedraagt circa € 31 voor een personenauto tot 6 meter (met of zonder aanhangwagen) en voor auto's met of zonder caravan die langer zijn dan 6 meter circa € 47. Ook de öresund-brug tussen Kopenhagen en Malmö in Zweden is tolplichtig; hier betaal je voor een personenauto tot 6 meter € 39 en voor een auto met caravan of een camper langer dan 6 meter € 78.


Nuttige links

Een zeer uitgebreid overzicht van Europese toltarieven vind je bij de Belgische mobiliteitsclub VAB (Toltarieven).

Laatste wijziging: 17-3-2015