De Wijde Wereld


Traveltips


Rode, gele of groene Umweltplakette op voorruit

umweltzoneMilieusticker: steeds vaker verplicht in Duitsland

Wie een Duitse stad binnenrijdt, komt steeds vaker een bord tegen met daarop het woord Umweltzone oftewel Milieuzone. Zo'n zone is alleen toegankelijk voor auto's die een sticker achter de voorruit hebben met het kenteken van de auto, in een van de kleuren die op het onderbord staan. Zo proberen de steden aan de Europese normen voor de uitstoot van fijnstof te voldoen.
Ook West-Duitse steden die vaak door Nederlanders bezocht worden,zoals Keulen en Düsseldorf, hebben inmiddels een (steeds grotere) milieuzone, en als je Keulen (hele stad, behalve de doorgaande Autobahnen) of Düsseldorf in wilt rijden, op weg naar een parkeergarage, moet je een gele of groene sticker hebben. De regels worden steeds strenger: sinds 2010 zijn de milieuzones van Berlijn en Hannover alleen nog toegankelijk voor auto's met een groene sticker, zo blijkt uit het overzicht van Umweltzonen in Duitsland (zie ook de gedetailleerde tabel). En in het hele Ruhrgebied en Düsseldorf mag je vanaf 1 juli 2014 alleen met een groene sticker rondrijden (snelwegen uitgezonderd).Milieusticker kopen

Wie geen sticker achter de voorruit heeft geplakt en toch een milieuzone in rijdt, kan een boete krijgen van € 40. Dat geldt ook voor auto's met een Nederlands kenteken. Gelukkig is het niet al te moeilijk een milieusticker te kopen:
  • Een milieusticker is voor circa € 5 verkrijgbaar bij de Duitse TÜV en Dekra-keuringsstations op vertoon van het kentekenbewijs
  • Bij Duitse benzinestations kun je soms een sticker aanschaffen.
  • Je kunt de milieusticker in Nederland aanschaffen bij de Dekra. Een scan van je kentekenbewijs (en eventueel een bewijs van inbouw van een roetfilter) kun je per e-mail versturen en betalen kan met iDeal of creditcard. Binnen een paar dagen heb je de sticker dan in huis (De Wijde Wereld heeft op deze wijze een milieusticker besteld; de aanschaf verliep probleemloos; kosten 12,75).
  • Via de ANWB-winkels is de sticker te bestellen op vertoon van kentekenbewijs; je krijgt de sticker tegen betaling van € 17,95 (leden € 16,95) binnen een week thuisgestuurd.

Tip

Via de website van de Stadt Köln is de milieusticker online goedkoop verkrijgbaar, namelijk voor € 5.


groene milieustickerRood, groen of geel?

Als je een benzineauto met katalysator hebt of een dieselauto van na 2005, blijven alle Duitse milieuzones toegankelijk, want dan kom je vrijwel altijd in aanmerking voor een groene sticker. Benzineauto's van bouwjaar 1992 of ouder en dieselauto's van vóór 1997 komen meestal niet in aanmerking voor een sticker en mogen dus geen enkele milieuzone in. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor oldtimers. Dieselauto's die tussen 2001 en 2005 zijn gebouwd, krijgen gewoonlijk een gele sticker, oudere een rode (mits na 1996 gebouwd). Wie een gehandicaptenparkeerkaart heeft, is vrijgesteld en hoeft geen sticker te hebben. Uitgebreide informatie over de milieustickers en de milieuzones vind je bij de Nederlandse vestiging van TÜV Nord.